Какво е положението?

Според изказванията в телевизионните емисии, онлайн магазините са увеличили значително оборота си. Дали е така наистина. 

И да, и не, но като цяло това не е вярно. Магазините, които продават медикаменти или онлайн дрогериите, увеличиха обемите си многократно – факт, но за всички останали нещата никак не са добре. 

През изминалия месец от извънредното положение преминахме през няколко фази. През първите няколко дни продажбите спаднаха драматично, в много от случаите до над 50% от нормалните. След това се успокоиха донякъде, но нивата бяха доста по-ниски, като полека се увеличаваха. 

Причината е, че в тези дни на социална изолация, несигурност за работата и бизнеса много от хората се въздържат да купуват освен реално необходимите неща.  

Проблемите не са свързани само с продажбите. Много от магазините внасят продуктите си от чужбина и доставките им са много затруднени, което води отново до намаление на оборотите. 

Много от магазините се опитаха да продават маски или да ги подаряват при покупка, но с времето хората се снабдиха с този толкова търсен в началото артикул и този елемент загуби сила. 

Най-много страдат и разчитат на успеха на онлайн магазините тези компании, които имат “офлайн” бизнес, производство, които до голяма степен спряха и служителите са заплашени от това да бъдат освободени. 

Тази ситуация ни мотивира да напишем какво според нас трябва да се направи, за да поддържаме и развиваме продажбите си в текущото положение, което ще продължи явно още поне един месец. 

Кои сме ние?

Ние сме агенция, която се занимава с развитие на продажбите на онлайн магазини. Ние сме дъщерна на компания на Ител (7-ма по големина дигитална агенция две години подред). Създадени бяхме отделно, защото онлайн магазините са един отделен свят, свързан с термини като “оборот”, “ефективност на рекламата”, „дневни разходи”, които са много по-различни от бюджетите, бранда, енгейджмънта, характерни за рекламните агенции. 

Ние използваме всички инструменти като Facebook, Google, имейлинг, SEO, RTB системи с цел да се развият продажбите на онлайн магазина. 

Към момента се грижим за 25 магазина с амбицията да ги направим 100 в скоро бъдеще. 

Това ни дава възможност да познаваме добре болките им и правото да пишем по тази тема. 

Какво препоръчваме?

Първо да определите целите си в текущата ситуация. Може да звучи много високопарно, но замислете се: Този период ще продължи още около месец. Кое е най-важно за вас? Да спечелите най-много или да намалите печалбата и да запазите хората си. Мислете за след кризата. Тя ще мине скоро.  

Второ – направете рекламата си максимално ефективна (тук ние можем да помогнем, като я разгледаме и кажем какво може да се промени или допълни). Ако имате елементи в нея, свързани с бранд, или не сте убедени, че знаете какви точно са цифрите, свързани с реклама и резултата от нея, искайте тези цифри от хората, които я правят. Ако не можете, ние ще се радваме да помогнем. Ще го направим напълно безплатно. 

Ако ефективността на рекламата ви отговаря на вашите очаквания, увеличете я. Не се притеснявайте. Така или иначе тук не става дума за инвестиция, а за оперативни разходи, които се покриват веднага с приходи и печалба. 

Не се оставяйте на психозата. Това, че при някой друг нещата не вървят това не значи, че й при вас е така. 

Правете промоции. Някои от нашите клиенти промениха всичко, правейки промоции, които са се доказали при тях в предишни периоди и от примерно 10 000 лв. продажби на месец успяха да ги направят над 50 000 лв. Все пак трябва да се внимава с промоциите, защото те са ефективни, когато се рекламират и може да се окаже, че сте останали без печалба. 

С какво можем да помогнем?

Най-вече с натрупания си опит и това, че работим с много други магазини. Можем да препоръчаме какво да се направи, какви реклами да се спрат, които да се оптимизират, каква стратегия да се избере тези дни. Тъй като на много от собствениците на магазини им липсва адекватна информация, те вземат импулсивни решения, спират реклами, след това ги пускат пак.  

Така че, с две думи – бихме могли да помогнем всячески да се преодолее периода и да се извлече максимума от него. 

Лично мен можете да намерите на 0899902323, niliev@blueorange.bg